MónDivers
Anar a la portada de MónDivers

02. Jiddisch alsacià

Llengua germànica occidental com l’alt alemany, el jiddisch alsacià és una de les formes de jiddisch parlades al món. El jiddisch és la llengua de les comunitats jueves ashkenazis del centre i de l’est d’Europa, i es va originar, al sud-oest d’Alemanya i zones germanòfones de l’actual França, a l’Edat Mitjana als guetos jueus de les ciutats.

Així, es calcula que prop d’un 70% del vocabulari jiddisch alsacià, així com la seva gramàtica i sintaxi, són d’arrel germànica. La llengua mostra influències del parlar propi de la zona,l’alsacià, així com de dialectes germànics propers: les diferents migracions que ha patit el poble jueu al llarg de la seva història han fet que elements de les parles pròpies de Suàbia, per exemple, hagin penetrat al juddisch alsacià.

Fora de les parles germàniques, la llengua que més ha ingluït el jiddisch alsacià ha estat l’hebreu: aquest idioma li ha aportat un 20% del vocabulari. Aquest és un fet comú als altres parlars jiddisch d’arreu del món.

Finalment, l’altra gran influència externa que ha tingut el jiddisch alsacià ha estat la del grup lingüístic romànic: entre un 10 i un 15% del vocabulari de la llengua té aquest origen. La influència romànica sobre la llengua data de l’Edat Mitjana (per exemple, algunes paraules del vocabulari religiós del jiddisch alsacià són d’origen llatí) i s’ha mantingut avui dia, en què l’idioma incorpora un bon nombre de neologismes provinents del francès.

Tots els parlars jiddisch utilitzen l’alfabet hebreu, encara que algunes lletres representen sons diferents que en la llengua oficial de l’estat israelià.

És molt difícil estimar el nombre de parlants de jiddisch alsacià. El 1931, un 1,6% dels habitants del departament del Baix Rin i un 1% dels de l’Alt Rin eren jueus. Això, abans de la Segona Guerra Mundial, en què una part considerable dels jueus de tot Europa van ser exterminats als camps de concentració nazis. Això va suposar, per tant, la mort d’un nombre de parlants de jiddisch alsacià. Segons Ethnologue, el jiddisch occidental (del qual el jiddisch alsacià n’és una variant) està en greu perill d’extinció a causa del seu baix nombre de parlants i la nul·la protecció oficial en cap dels estats on es parla aquest idioma.

Documento sin título
QUÈ ÉS LA NACIOPÈDIA?

- Una guia de les nacions sense estat i pobles minoritzats del món.

- Ofereix informació bàsica sobre les nacions, completada amb explicacions de fons sobre la història, llengua i organitzacions de cadascuna.

- Actualment tenim llistades una quarantena de nacions, i treballem perquè constantment hi hagi noves incorporacions i actualitzacions. Consulteu la llista completa a la portada de la Naciopèdia.


FONTS

Per a cadascuna de les entrades s’han consultat fonts que hi són citades o enllaçades. Altrament, hi ha algunes fonts principals que són emprades en diverses entrades per a l’elaboració dels seus continguts:

- Informes sobre conflictes i processos de pau d’organismes com l’International Crisis Group, la Chatham House, l’Escola de Cultura de Pau o el Berghof Center.

- Les informacions sobre llengües es basen sobretot en les dades de L’aménagement linguistique dans le monde (complet estudi sobre les polítiques lingüístiques de tots els Estats), Mercator (dret i legislació lingüístics del continent europeu i la Mediterrània) i Euromosaic (informes de bona part de les llengües minoritzades de l’Europa dels 25).

- També s’obtenen informacions generals d’enciclopèdies com Encylopaedia Britannica i Viquipèdia.

Clica per seguir-nos també des de Facebook

Afegeix-nos al teu lector RSS
Documento sin título

MónDivers 2006-2011. Diari digital sobre nacions sense estat, drets humans i conflictes. ISSN: 2013-1089
Inici | Mapa del lloc | Hemeroteca | Contacte
Lloc web desenvolupat amb SPIP | MónDivers es veu millor amb Mozilla Firefox


MónDivers es publica amb llicència Creative Commons