MónDivers
Anar a la portada de MónDivers

03. Associacions

Comité Fédéral des Associations pour la Langue et la Culture Regionales en Alsace et en Moselle (Comitè Federal de les Associacions per la Llengua i la Cultura Regionals a Alsàcia i a la Mosel·la)

Federació d’entitats que defensen la promoció i l’ús de les llengües germàniques alsaciana i fràncica mosel·lana. Defensa el bilingüisme francès-germànic als departaments del Baix Rin, l’Alt Rin i el Mosel·la.

Fer’s Elsass/Pour l’Alsace (Per Alsàcia)

Associació alsaciana que reclama l’autonomia per a l’Alsàcia. Proposa el model d’organització federal per a França. Es proclama «moviment decididament proeuropeu», rebutja el pangermanisme i les posicions d’extrema dreta. És, juntament amb el partit Unió del Poble Alsacià, la impulsora de la formació autonomista Unser Land.

Federation de Sociétés d’Histoire et Arqueologie d’Alsace (Federació de Societats d’Història i Arqueologia d’Alsàcia)

Entitat que agrupa bona part de les associacions que estudien la història del país alsacià. Inclou una cronologia històrica d’Alsàcia.

Alsace - Junge fers Elsassische (AJFE) (Alsàcia - Joves per l’Alsacià)

Associació juvenil en defensa de l’alsacià. Creada el 1999, amb seu social a Estrasburg, on ofereix un curs de llengua alsaciana.

Heimetsproch un Tradition (Llengua de la Pàtria i Tradició)

Associació cultural fundada a Sélestat el 1984, defensa l’ús de les llengües alsaciana i fràncica (com a formes orals de l’alemany estàndard). Publica la revista D’Heimet – zwische Rhin un Vosege, que inclou articles en i sobre les parles germàniques d’Alsàcia i Lorena.

Association Culture et Bilinguisme d’Alsace et de Moselle (Associació Cultura i Bilingüisme d’Alsàcia i de Mosel·la)

Entitat creada el 1968 per defensar l’oficialització de les llengües alsaciana i fràncica mosel·lana al país, l’educació bilingüe i la presència de la cultura i de la història locals a l’ensenyament.

Institut des Arts et Traditions Populaires d’Alsace (Institut de les Arts i de les Tradicions Populars d’Alsàcia)

Creat el 1976, treballa en l’àmbit de la cultura popular, per promocionar-ne el coneixement i la revitalització.

Documento sin título
QUÈ ÉS LA NACIOPÈDIA?

- Una guia de les nacions sense estat i pobles minoritzats del món.

- Ofereix informació bàsica sobre les nacions, completada amb explicacions de fons sobre la història, llengua i organitzacions de cadascuna.

- Actualment tenim llistades una quarantena de nacions, i treballem perquè constantment hi hagi noves incorporacions i actualitzacions. Consulteu la llista completa a la portada de la Naciopèdia.


FONTS

Per a cadascuna de les entrades s’han consultat fonts que hi són citades o enllaçades. Altrament, hi ha algunes fonts principals que són emprades en diverses entrades per a l’elaboració dels seus continguts:

- Informes sobre conflictes i processos de pau d’organismes com l’International Crisis Group, la Chatham House, l’Escola de Cultura de Pau o el Berghof Center.

- Les informacions sobre llengües es basen sobretot en les dades de L’aménagement linguistique dans le monde (complet estudi sobre les polítiques lingüístiques de tots els Estats), Mercator (dret i legislació lingüístics del continent europeu i la Mediterrània) i Euromosaic (informes de bona part de les llengües minoritzades de l’Europa dels 25).

- També s’obtenen informacions generals d’enciclopèdies com Encylopaedia Britannica i Viquipèdia.

Clica per seguir-nos també des de Facebook

Afegeix-nos al teu lector RSS
Documento sin título

MónDivers 2006-2011. Diari digital sobre nacions sense estat, drets humans i conflictes. ISSN: 2013-1089
Inici | Mapa del lloc | Hemeroteca | Contacte
Lloc web desenvolupat amb SPIP | MónDivers es veu millor amb Mozilla Firefox


MónDivers es publica amb llicència Creative Commons