MónDivers
Món Divers. Nacions sense estat, drets humans, conflictes
19 de desembre de 2014 
Arrel de la web > Món > Els tuaregs de Mali negocien amb el Govern per posar fi al conflicte (...)

Els tuaregs de Mali negocien amb el Govern per posar fi al conflicte armat

Els revoltats del poble saharià al Níger reclamen que la població local rebi almenys el 20% dels ingressos de l’urani

Darrera actualització: 22 de juliol de 2008


Els tuaregs de Mali i del Níger posen damunt la taula opcions per acabar amb mesos de revolta armada contra els respectius governs estatals. Els rebels d’aquest poble saharià a Mali, membres de l’Aliança Democràtica pel Canvi (ADC), negocien des de divendres passat a Alger amb representants de l’executiu estatal, amb l’objectiu d’aconseguir més drets per als tuaregs. Mentre, la guerrilla del Níger, el Moviment dels Nigerins per la Justícia (MNJ), demana que la població tuareg es beneficiï dels ingressos de l’explotació de l’urani.

Les converses d’Alger, explica Reuters AlertNet, estan auspiciades pel govern d’Argèlia i busquen reprendre la línia d’acords que el Govern de Mali i els rebels tuaregs van aconseguir l’any 2006. En aquella ocasió, l’Estat malinès va acordar amb els revoltats d’implementar un pla de desenvolupament econòmic per a la regió de Kidal, poblada majoritàriament per tuaregs.

Al Níger no hi ha converses, però els rebels de l’MNJ han avançat les seves condicions per poder negociar la fi de la revolta armada. També segons l’agència de notícies, els tuaregs volen que entre el 20 i el 30% dels beneficis de l’explotació de les mines d’urani d’Agadez beneficiï la població del nord del territori estatal. El Níger és un dels principals productors d’urani del món, però els tuaregs es queixen que la seva explotació (en mans franceses i xineses) no està suposant una millora en les condicions de vida de les poblacions locals.

Altres reivindicacions de l’MNJ és que l’Estat nigerí desenvolupi la cultura local tuareg i que iniciï un procés de desecentralització que doni més capacitat de decisió a les diferents regions. El Níger, on viuen prop de 14 milions de persones, és un territori ètnicament força divers, amb presència de grups com els hausses (majoritaris), els fulanis, els songais djerma, els kanuris i els propis tuaregs. Fins ara, tots els governadors de les regions i departaments estan nomenats directament des de la capital, Niamey.

L’actual revolta tuareg al Níger i a Mali va iniciar-se l’any 2007, quan alguns líders locals van considerar que els respectius governs no estaven complint les seves promeses de desenvolupament de les zones on viu aquest poble tradicionalment nòmada. Es calcula que el conflicte ha provocat diversos centenars de morts.

Documento sin título
Clica per seguir-nos també des de Facebook

Clica per seguir-nos al Twitter

Alta al butlletí

Naciopèdia
Barra separadora
Escriu-nos > Vols fer-nos algun comentari? Envia'l a la nostra bústia de correu

> Digues la teva als fòrums de les notícies o dels articles d'opinió i anàlisi
Afegeix-nos al teu lector RSS

VIST I DIT

Lipdub per la independència

Vic va ser, el passat mes d'octubre, l'escenari del lipdub més multitudinari de la història: 5.771 participants hi van prendre part.

Barra separadora

«A les grans ciutats, a València i a Alacant principalment, la llengua està cada cop més submergida.»

Vicent Moreno

President d'Escola Valenciana, en una entrevista al diari Avui.

Documento sin título

MónDivers 2006-2011. Diari digital sobre nacions sense estat, drets humans i conflictes. ISSN: 2013-1089
Inici | Mapa del lloc | Hemeroteca | Contacte
Lloc web desenvolupat amb SPIP | MónDivers es veu millor amb Mozilla Firefox


MónDivers es publica amb llicència Creative Commons