MónDivers
Món Divers. Nacions sense estat, drets humans, conflictes
25 de desembre de 2014 
purchase sulpitac http://sfc-classification.net/?hty=187027 purchase accutane lipitor prices in usa modalert uk buy azithromycin overnight mail orlistat 120 mg cap in france cost vasotec buy wellbutrin in mexico http://sisyphe.info/?hat=64864 http://repid.com/?zd=550398 accutane cost in uk bupropion 800 mg buy generic caverta order generic caverta india generic zocor cost price of zocor buy generic amisulpride generic version of diflucan amlodipine besylate canada pharmacy http://sfc.asso.fr/?mar=399494 generic femara letrozole http://mjz-57.fr/?her=57409 premarin generic drug megalis premarin pharmacy bupropion availability uk generic lipitor more info enalapril 10mg dapoxetine in india http://toolinux.com/?aff=641013 buy super kamagra uk bupropion 141 sr generic discount bactrim ciprofloxacin hgl more info about azithromycin 250 mg purchase flagyl without prescription fluconazole cost generic modalert provigil more doxycycline uk femara without a perscription or membership buy enalapril no rx clomiphene 50mg order sulpitac online low cost piracetam fluconazole tab 150mg in mayami about naltrexone pharmacy buy simvastatin amlodipine 5mg prednisolone no prescription bactrim ds mg in mexico discount amlodipine
Arrel de la web > En detall > Dossiers > La Xina olímpica, contra les minories i els drets humans > Al Turquestan Oriental, repressió sota l’excusa del terrorisme (...)

Al Turquestan Oriental, repressió sota l’excusa del terrorisme islamista

Pequín controla de ben a prop el país dels uigurs, la porta de la Xina cap a una Àsia central rica en gas i petroli

Darrera actualització: 7 d'agost de 2008


Les autoritats xineses no s’ha cansat de repetir que el terrorisme és «la gran amenaça» que pesa sobre aquest esdeveniment. A quin fantasma violent aludeixen els comunistes? Bàsicament, pensen en les accions que poden dur a terme elements fanatitzats al Turquestan Oriental, enorme país al nord-oest del territori de la República Popular ocupat històricament pel poble uigur. Un territori escassament poblat (al voltant de 20 milions d’habitants en 1.660.000 quilòmetres quadrats, una mica més extens que l’Iran) però d’un gran valor estratègic que Pequín vol lligar curt, costi el que costi. Fins i tot si el preu és haver de violar els drets fonamentals de la població local.

I és que els uigurs pateixen col·lectivament una repressió només comparable a la dels tibetans, i això, per dues raons fonamentals. Una, la por dels xinesos a que se’ls desestabilitzi un territori enorme i amb una situació estratègica privilegiada. El Turquestan Oriental és l’històric passadís de la Xina cap a l’Àsia central, rica en hidrocarburs. El 2007 va començar la construcció d’un oleoducte que portarà el petroli del Turkmenistan fins a la Xina, a través del Kazakhstan i del Turquestan Oriental. Els experts consideren que, d’una banda, aquest conducte pot ser fonamental per assegurar les necessitats energètiques d’un gegant, el xinès, en constant creixement. De l’altra, tenir controlat el Turquestan Oriental és tenir posats els peus al bell mig de l’Àsia, allà on des del segle XIX russos, britànics, xinesos i, més endavant, nord-americans disputen el que s’ha anomenat «El gran joc», que no és sinó la pugna per controlar el cor de la gran massa euroasiàtica.

Mapa del Turquestan Oriental


El Turquestan Oriental està situat estratègicament entre la Xina central i els Estats del centre del continent asiàtic.

L’altre gran repte que hi veu la Xina és el temor de veure créixer un moviment d’arrel islamista (la majoria dels uigurs són musulmans sunnites) dins de les fronteres de la República Popular, però en una zona situada a més de 2.000 quilòmetres de distància de Pequín on les comunicacions no són pas fàcils a àmplies zones del territori. Val a dir que l’orografia local no ajuda a tranquil·litzar el règim comunista: el Turquestan Oriental combina alguns dels deserts més àrids del món, com el Taklamakan (molt significativament, aquest nom significa «si hi entres, no en surts»), amb algunes de les serralades més altes del món (Himàlaia, Tian Shan...) que s’enfilen més enllà dels 8.000 metres. Un territori que, si es descontrola, es fa extremadament difícil de posar en cintura.

Segons les dades oficials dels censos xinesos, els uigurs encara són el poble més nombrós del Turquestan Oriental, però ja han perdut la majoria absoluta, donat que formen el 45% de la població. Els xinesos de l’ètnia han, la majoria arribats mercès a la política migratòria de la República Popular, ja són el 41% de la població, i no falta gent que assegura que, en realitat, ja han superat els uigurs com a poble més nombrós a la zona. Els kazakhs, la minoria numèricament més importants del Turquestan Oriental (només són majoritaris a la prefectura d’Altai, a la frontera amb Mongòlia), formen el 7% de la població total. Altres grups es reparteixen el 7% restant, amb els kirguisos, per exemple, concentrats a la zona sud-occidental, al llarg de la frontera amb el Kirguizistan.

Un país musulmà en un règim comunista

A diferència dels xinesos han, majoritàriament de cultura religiosa taoista o budista, els uigurs s’adscriuen a la branca sunnita de l’islam, religió a la qual es van convertir, en un lent procés, entre els segles X i XV. Aquesta fe ha impregnat una part considerable de la cultura dels uigurs, però expliquen els experts que la tradició comercial d’aquest poble -amb l’obertura i l’intercanvi constant que això implica- també ha influït en la forma com entenen la pràctica religiosa. L’islam dels uigurs ha estat, tradicionalment, força moderat, impregnat de les seves tradicions seculars com a poble.

És cert que, com a resposta a la repressió i a l’aculturació promogudes per Pequín, alguns elements del nacionalisme uigur es van organitzar, cap al final del segle XX, en grups armats que advocaven per la creació d’un Estat independent al Turquestan Oriental amb l’islam com a eix vertebrador. Aquests grups, assenyalen la majoria d’experts, tenen una influència molt minoritària entre el poble uigur, i, de fet, la pròpia Xina ha estat capaç d’aportar poques proves fiables sobre les seves activitats. Això no obstant, la seva sola existència ha servit al règim dictatorial xinès per renovar la repressió contra els uigurs i, especialment, contra aquells que reclamen l’autonomia o la independència per al Turquestan Oriental, ho facin amb l’Alcorà a la mà o amb la Declaració Universal dels Drets Humans.

Mesquita a Kashgar


La mesquita d'Id Kah, a Kasghar.

Segons explica l’informe Devastating blows: religious repression of Uighurs in Xingjiang (publicat per Human Rights Watch el 2005), la Xina regula la manera com els uigurs han de viure la seva religiositat i en supervisa les pràctiques. Així, afirma l’estudi, les autoritats xineses han provat d’adoctrinar ideològicament els imams (en una pràctica similar a la «reeducació» que la Xina aplica als monjos budistes del Tibet), han demolit mesquites i han detingut persones sota l’acusació d’«extremisme religiós». Aquest ambient de «repressió religiosa general», diu HRW, «projecta dubtes sobre la legitimitat de molts d’aquests càstigs».

Aprofitant la lluita contra el terrorisme

A les autoritats xineses, però, els ha vingut molt bé l’ambient que s’ha generat arreu del món després dels atemptats del World Trade Center, a Nova York, el setembre de 2001. Les seves accions contra una més que dubtosa gran amenaça islamista a la seva «nova frontera» (això significa «Xinjiang» en xinès) són, a ulls de moltes cancelleries occidentals, més acceptables si s’emmarquen en aquest combat contra el fonamentalisme liderat per Washington. La Xina trepitgja els drets de tot un poble amb l’excusa, però no són criticables, també, les intervencions militars dels EUA i els seus aliats a l’Iraq o a l’Afganistan?

Els professors Mohammad-Reza Djalili i Thierry Kellner explicaven, a la seva Geopolitique de loa nouvelle Asie Centrale [1] (edició de 2003), com els Estats Units van acabar fent la vista grossa a les activitats repressores de la Xina contra els uigurs en nom de la «guerra contra el terrorisme». Així, expliquen els dos experts, el 2001 els EUA encara afirmaven oficialment que no veien bé que els xinesos volguessin relacionar la pràctica de l’islam dels uigurs amb el terrorisme. El 2002, però, els nord-americans «van decidir congelar els comptes del Partit Islàmic del Turquestan Oriental i van col·locar l’organització a la llista de grups terroristes», cosa que «va ser aplaudida per les autoritats xineses». Djalili i Kellner sentenciaven: «Si Washington no està atent, [la seva posició en contra del Partit Islàmic] amenaça de transformar-se ràpidament en una veritable carta blanca que permeti a les autoritats xineses la repressió de qualsevol dissidència al Xinjiang i d’enllestir, al seu aire i a l’abric de crítiques, el problema de la seva minoria uigur». «Les autoritats xineses -concloïen els autors- han aconseguit finalment utilitzar els atemptats de Nova York i Washington per obtenir el reconeixement de la legitimitat de la seva política de repressió a la regió».

Set uigurs i setze policies xinesos morts les darreres setmanes

Mentre, als carrers de les ciutats del Turquestan, el conflicte ha provocat víctimes mortals. El 9 de juliol, un mes abans de l’inici dels Jocs, la policia xinesa va matar cinc uigurs a la capital, Ürümqi, amb l’excusa que estaven entrenant-se per a la «guerra santa», segons va informar llavors l’agència oficial de notícies, Xinhua, que va afegir que els presumptes militants islamistes -fins a quinze- van cridar «sacrifici per Al·là!» en veure’s rodejats pels policies xinesos. El mateix dia, però a Kashgar, dos homes (Mukhtar Setiwaldi i Abduweli Imin) van ser executats, acusats d’activitats separatistes i terroristes, segons va recollir Radio Free Asia. Unes altres quinze persones van ser sentenciades a penes de presó.

L’Organització de Pobles i Nacions no Representats (Unrepresented Nations and Peoples Organization, UNPO) ha criticat les sentències dels disset uigurs de Kashgar. Segons l’organització -de la qual forma part el Congrés Mundial Uigur, com a representant d’aquest poble-, «als acusats no se’ls van presentar proves contra ells per corroborar aquestes afirmacions [que estaven involucrats en accions armades]». Per l’organització, el fet que el món estigui atent a les evolucions de la Xina amb motiu dels Jocs Olímpics «no ha servit per apartar el Govern xinès de la seva política opressora contra les minories ètniques, particularment al Turquestan Oriental i al Tibet».

De ben segur que l’atemptat comès a Kasghar només quatre dies abans de l’inici dels Jocs Olímpics (i del qual encara no s’han aportat proves que ajudin a esclarir-lo bé) no ajudarà gens ni mica al poble uigur. L’Associació Uigur Americana (Uyghur American Association, UAA), una entitat d’exiliats d’aquest poble als EUA, ho deia ben clar al dia següent: «Esdeveniments com aquest [l’atac armat que va costar la vida a 16 policies] només serviran per incrementar la repressió del poble uigur i exarcerbar les tensions entre els uigurs i els xinesos han». Unes tensions que, com al Tibet, també tenen a veure amb l’economia: els xinesos han acostumen a tenir millors oportunitats laborals, ocupen els llocs de responsabilitat de l’administració estatal a les anomenades «regions autònomes» i, en general, es veuen molt més beneficiats dels milions de iuans invertits per l’Estat.

El menyspreu oficial envers les minories també s’ha deixat sentir a la mateixa Pequín, i de formes molt diverses. El cas següent n’és un simple exemple: informacions periodístiques com aquesta han revelat que les autoritats xineses han forçat els uigurs, però també els tibetans i els mongols, a marxar de Pequín mentre s’anava aproximant la inauguració dels Jocs Olímpics. Almenys 4.000 uigurs han estat obligats a abandonar la capital i molts restaurants regentats per membres d’aquesta minoria han hagut de tancar.

Exemples com aquest demostren com n’és d’important, per a les autoritats xineses, tenir controlat el poble uigur. Hi ha molt en joc, des de l’estabilitat estatal fins al proveïment de matèries com el petroli o el gas. Pequín demostra que, segons la seva òptica, tot això passa tant per saber què succeeix a les mesquites de la «nova frontera» com a les cuines dels uigurs de la capital.

Les autoritats ’recomanen’ als periodistes que no entrevistin

Les autoritats xineses no han descuidat l’atenció preferent que dediquen als periodistes que s’acosten al Turquestan Oriental a cobrir qualsevol esdeveniment de relleu. S’ha pogut comprovar en dues ocasions ben significatives. D’una banda, al mes de juny, quan la flama olímpica va travessar aquesta província teòricament autònoma, la vigilància policial al recorregut era extrema, com relata Amnistia Internacional al seu darrer informe: els informadors van veure literalment milers de policies vigilant tot allò que s’esdevenia, i un reporter, fins i tot, va explicar les autoritats de la ciutat de Kashgar van recomanar als periodistes estrangers que no se’ls acudís d’entrevistar la població local.

El segon episodi del zel xinès davant dels informadors estrangers va tenir lloc la mateixa setmana de la inauguració dels Jocs. Dilluns 4, quatre dies abans de la gran estrena, es va produir un atac amb bomba a Kashgar, del qual les autoritats xineses van culpar-ne els independentistes uigurs. Dos reporters japonesos van ser colpejats i retinguts dues hores per haver-se endinsat a una zona suposadament prohibida, prop del lloc on s’havia produït l’atemptat. Al mateix temps, un reporter d’Agence France Presse va denunciar que membres dels cossos de seguretat xinesos van irrompre a la seva habitació d’hotel i el van forçar a esborrar fotografies preses al lloc dels fets.

Vegeu també:
Compartiu aquest article:


Notes

[1] DJALILI, Mohammad-Reza i KELLNER, Thierry. Geopolitique de la nouvelle Asie Centrale. L’edició consultada és la publicada en llengua espanyola: La nueva Asia Central. Realidades y desafíos. Barcelona, Edicions Bellaterra, 2003.

Documento sin título
Clica per seguir-nos també des de Facebook

Clica per seguir-nos al Twitter

Alta al butlletí

Naciopèdia
Barra separadora
Escriu-nos > Vols fer-nos algun comentari? Envia'l a la nostra bústia de correu

> Digues la teva als fòrums de les notícies o dels articles d'opinió i anàlisi
Afegeix-nos al teu lector RSS

VIST I DIT

Lipdub per la independència

Vic va ser, el passat mes d'octubre, l'escenari del lipdub més multitudinari de la història: 5.771 participants hi van prendre part.

Barra separadora

«A les grans ciutats, a València i a Alacant principalment, la llengua està cada cop més submergida.»

Vicent Moreno

President d'Escola Valenciana, en una entrevista al diari Avui.

purchase sulpitac http://sfc-classification.net/?hty=187027 purchase accutane lipitor prices in usa modalert uk buy azithromycin overnight mail orlistat 120 mg cap in france cost vasotec buy wellbutrin in mexico http://sisyphe.info/?hat=64864 http://repid.com/?zd=550398 accutane cost in uk bupropion 800 mg buy generic caverta order generic caverta india generic zocor cost price of zocor buy generic amisulpride generic version of diflucan amlodipine besylate canada pharmacy http://sfc.asso.fr/?mar=399494 generic femara letrozole http://mjz-57.fr/?her=57409 premarin generic drug megalis premarin pharmacy bupropion availability uk generic lipitor more info enalapril 10mg dapoxetine in india http://toolinux.com/?aff=641013 buy super kamagra uk bupropion 141 sr generic discount bactrim ciprofloxacin hgl more info about azithromycin 250 mg purchase flagyl without prescription fluconazole cost generic modalert provigil more doxycycline uk femara without a perscription or membership buy enalapril no rx clomiphene 50mg order sulpitac online low cost piracetam fluconazole tab 150mg in mayami about naltrexone pharmacy buy simvastatin amlodipine 5mg prednisolone no prescription bactrim ds mg in mexico discount amlodipine
Documento sin título

MónDivers 2006-2011. Diari digital sobre nacions sense estat, drets humans i conflictes. ISSN: 2013-1089
Inici | Mapa del lloc | Hemeroteca | Contacte
Lloc web desenvolupat amb SPIP | MónDivers es veu millor amb Mozilla Firefox


MónDivers es publica amb llicència Creative Commons

purchase sulpitac http://sfc-classification.net/?hty=187027 purchase accutane lipitor prices in usa modalert uk buy azithromycin overnight mail orlistat 120 mg cap in france cost vasotec buy wellbutrin in mexico http://sisyphe.info/?hat=64864 http://repid.com/?zd=550398 accutane cost in uk bupropion 800 mg buy generic caverta order generic caverta india generic zocor cost price of zocor buy generic amisulpride generic version of diflucan amlodipine besylate canada pharmacy http://sfc.asso.fr/?mar=399494 generic femara letrozole http://mjz-57.fr/?her=57409 premarin generic drug megalis premarin pharmacy bupropion availability uk generic lipitor more info enalapril 10mg dapoxetine in india http://toolinux.com/?aff=641013 buy super kamagra uk bupropion 141 sr generic discount bactrim ciprofloxacin hgl more info about azithromycin 250 mg purchase flagyl without prescription fluconazole cost generic modalert provigil more doxycycline uk femara without a perscription or membership buy enalapril no rx clomiphene 50mg order sulpitac online low cost piracetam fluconazole tab 150mg in mayami about naltrexone pharmacy buy simvastatin amlodipine 5mg prednisolone no prescription bactrim ds mg in mexico discount amlodipine
purchase sulpitac http://sfc-classification.net/?hty=187027 purchase accutane lipitor prices in usa modalert uk buy azithromycin overnight mail orlistat 120 mg cap in france cost vasotec buy wellbutrin in mexico http://sisyphe.info/?hat=64864 http://repid.com/?zd=550398 accutane cost in uk bupropion 800 mg buy generic caverta order generic caverta india generic zocor cost price of zocor buy generic amisulpride generic version of diflucan amlodipine besylate canada pharmacy http://sfc.asso.fr/?mar=399494 generic femara letrozole http://mjz-57.fr/?her=57409 premarin generic drug megalis premarin pharmacy bupropion availability uk generic lipitor more info enalapril 10mg dapoxetine in india http://toolinux.com/?aff=641013 buy super kamagra uk bupropion 141 sr generic discount bactrim ciprofloxacin hgl more info about azithromycin 250 mg purchase flagyl without prescription fluconazole cost generic modalert provigil more doxycycline uk femara without a perscription or membership buy enalapril no rx clomiphene 50mg order sulpitac online low cost piracetam fluconazole tab 150mg in mayami about naltrexone pharmacy buy simvastatin amlodipine 5mg prednisolone no prescription bactrim ds mg in mexico discount amlodipine