MónDivers
Anar a la portada de MónDivers

02. Els víkings

Els següents pobladors que van arribar a Groenlàndia van ser els víkings. Procedents de Noruega i d’Islàndia, van anar establint-se a la costa. Els primers colons (potser uns 400) van arribar-hi el 986, comandats per Erik el Roig, i es van establir a la zona més meridional de l’illa, entre el fiord Sermilik i el cap Ikigait, uns 50 quilòmetres al nord-oest del cap Farvel (és la zona de les actuals ciutats de Narsaq i Qaqortoq). Aquesta zona de poblament és coneguda pels historiadors amb el nom d’Assentament Oriental (Oesterbygden). Va arribar a tenir 190 granges, una catedral, un monestir i dotze esglésies.

Des de l’Assentament Oriental, grups de colons van avançar per la costa occidental de Grenlàndia cap al nord i van establir l’Assentament Occidental (Vesterbygden), més petit que l’altre, amb unes 90 granges i quatre esglésies. Es trobava a la zona de Nuuk, actual capital del país. Centenars de quilòmetres al nord, els colons víkings van trobar una excel·lent zona per caçar, a la zona de l’illa de Disko i voltants. Tot i això, la base econòmica dels assentaments era la ramaderia vacuna i ovina, a banda de la pesca. També es va desenvolupar una mica d’agricultura (blat). Els colons havien d’importar diversos productes (fusta, per exemple) i n’exportaven d’altres (pells, cuir), cosa que va fer florir una important activitat comercial.

Les colònies víkingues a Grenlàndia van entrar en declivi. Entre les raons que els historiadors citen per explicar aquest procés es troba el refredament de les temperatures al país (a partir de 1200), el descens del comerç a mitjan segle XIV i la pressió dels inuit, que en una nova onada migratòria van anar penetrant a Grenlàndia a partir de principis del XIII. Els inuit van avançar en direcció sud i, millor adaptats a les condicions de vida de la zona, van anar substituint els escandinaus progressivament. L’Assentament Occidental va desaparèixer al voltant del 1342. L’Oriental va sobreviure més temps: per a alguns autors, es va extingir l’any 1400; d’altres pensen que va mantenir-se fins el 1500. Sigui com sigui, Grenlàndia havia quedat com una terra exclusivament inuit.

Documento sin título
QUÈ ÉS LA NACIOPÈDIA?

- Una guia de les nacions sense estat i pobles minoritzats del món.

- Ofereix informació bàsica sobre les nacions, completada amb explicacions de fons sobre la història, llengua i organitzacions de cadascuna.

- Actualment tenim llistades una quarantena de nacions, i treballem perquè constantment hi hagi noves incorporacions i actualitzacions. Consulteu la llista completa a la portada de la Naciopèdia.


FONTS

Per a cadascuna de les entrades s’han consultat fonts que hi són citades o enllaçades. Altrament, hi ha algunes fonts principals que són emprades en diverses entrades per a l’elaboració dels seus continguts:

- Informes sobre conflictes i processos de pau d’organismes com l’International Crisis Group, la Chatham House, l’Escola de Cultura de Pau o el Berghof Center.

- Les informacions sobre llengües es basen sobretot en les dades de L’aménagement linguistique dans le monde (complet estudi sobre les polítiques lingüístiques de tots els Estats), Mercator (dret i legislació lingüístics del continent europeu i la Mediterrània) i Euromosaic (informes de bona part de les llengües minoritzades de l’Europa dels 25).

- També s’obtenen informacions generals d’enciclopèdies com Encylopaedia Britannica i Viquipèdia.

Clica per seguir-nos també des de Facebook

Afegeix-nos al teu lector RSS
Documento sin título

MónDivers 2006-2011. Diari digital sobre nacions sense estat, drets humans i conflictes. ISSN: 2013-1089
Inici | Mapa del lloc | Hemeroteca | Contacte
Lloc web desenvolupat amb SPIP | MónDivers es veu millor amb Mozilla Firefox


MónDivers es publica amb llicència Creative Commons