MónDivers
Món Divers. Nacions sense estat, drets humans, conflictes
20 de desembre de 2014 
Arrel de la web > Món > El Marroc crearà una autonomia al Sàhara sense l’acord del Polisario

El Marroc crearà una autonomia al Sàhara sense l’acord del Polisario

Mohamed VI anuncia un nou «model de regionalització avançada» que inclou les «províncies del sud»

Darrera actualització: 31 de juliol de 2009


El rei Mohamed VI ja no veu necessari pactar amb el Front Polisario ni tan sols l’establiment d’una autonomia al Sàhara Occidental. El monarca, en el discurs del desè aniversari del seu regnat, va anunciar ahir que el Marroc aviat iniciarà el camí de la «regionalització», i que en aquest model hi estan incloses les «províncies del sud», és a dir, l’excolònia espanyola ocupada de forma il·legal.

El rei va dir que «en breu» el Marroc es dotarà d’una «comissió consultiva per a la regionalització», que d’aquí a uns mesos hauria de presentar-li una «concepció general d’un model marroquí de regionalització avançada». Aquest model ha de servir per a tot el Marroc, va assegurar Mohamed VI, per superar «les anquilosades mentalitats centralitzadores». La comissió tindrà treball pel que fa a les «províncies del sud», a les quals el rei vol aplicar «un model de regionalització avançada, a fi de consolidar la gestió democràtica dels seus assumptes locals i habilitar-les per assumir majors competències».

De fet, el pla autonòmic del Marroc per al Sàhara Occidental està prou elaborat i inclou una autonomia substancial per a l’excolònia dins del marc del regne alauita. La proposta, que el Marroc va presentar davant les Nacions Unides el 2007, pretén crear un Parlament i un Govern propis per al Sàhara, que assumeixin competències com la policia, la fiscalitat, les infraestructures, la indústria, el turisme, el medi ambient, la cultura local o l’agricultura. Per al Marroc quedarien reservades la defensa, les relacions exteriors i les competències exclusives del rei -que no són poques.

El Front Polisario no accepta la proposta marroquina i reclama que es compleixi la legalitat internacional pel que respecta als territoris no descolonitzats, és a dir, que es convoqui un referèndum d’independència. El Marroc, però, s’ha mogut amb habilitat durant l’última dècada, i ha aconseguit el vist i plau d’importants governs com els Estats Units i França.

Documento sin título
Clica per seguir-nos també des de Facebook

Clica per seguir-nos al Twitter

Alta al butlletí

Naciopèdia
Barra separadora
Escriu-nos > Vols fer-nos algun comentari? Envia'l a la nostra bústia de correu

> Digues la teva als fòrums de les notícies o dels articles d'opinió i anàlisi
Afegeix-nos al teu lector RSS

VIST I DIT

Lipdub per la independència

Vic va ser, el passat mes d'octubre, l'escenari del lipdub més multitudinari de la història: 5.771 participants hi van prendre part.

Barra separadora

«A les grans ciutats, a València i a Alacant principalment, la llengua està cada cop més submergida.»

Vicent Moreno

President d'Escola Valenciana, en una entrevista al diari Avui.

Documento sin título

MónDivers 2006-2011. Diari digital sobre nacions sense estat, drets humans i conflictes. ISSN: 2013-1089
Inici | Mapa del lloc | Hemeroteca | Contacte
Lloc web desenvolupat amb SPIP | MónDivers es veu millor amb Mozilla Firefox


MónDivers es publica amb llicència Creative Commons