MónDivers
Anar a la portada de MónDivers

01. Àrab hassaniyya

L’idioma parlat pels sahrauís és el hassaniyya, una de les modalitats de l’àrab, també present a la veïna Mauritània. Els lingüistes classifiquen el hassaniya com un dels dialectes occidentals de l’àrab, tot i que presenta diferències considerables respecte les altres modalitats nord-africanes d’aquesta llengua (fent-lo clarament distingible de l’àrab marroquí). El hassaniyya ha rebut influències, entre d’altres llengües, del tamazight (el dialecte de les tribus sahrauís tekna incorporen al voltant d’un 30% de mots d’aquesta llengua) i del wolof. Més modernament, s’hi han incorporat paraules del castellà.

Segons un informe de l’ONU de 1975, l’ús del hassaniyya és un dels trets que uneixen les diverses tribus sahrauís, alhora que les distingeixen dels marroquins: "[els sahrauís estan] units per una llengua comuna, el hassaniyya, i per lligams culturals i tradicionals molt estrets".

La llengua oficial de l’administració marroquina és l’àrab estàndard. El hassaniya no té ús oficial al Sàhara Occidental, tot i ser la llengua de la pràctica totalitat dels sahrauís.

A pesar d’aquesta circumstància, existeix una rica tradició literària en hassaniya. Bona mostra en són els poemes transmesos oralment, dels quals s’han fet diversos estudis i han estat escrits.

Documento sin título
QUÈ ÉS LA NACIOPÈDIA?

- Una guia de les nacions sense estat i pobles minoritzats del món.

- Ofereix informació bàsica sobre les nacions, completada amb explicacions de fons sobre la història, llengua i organitzacions de cadascuna.

- Actualment tenim llistades una quarantena de nacions, i treballem perquè constantment hi hagi noves incorporacions i actualitzacions. Consulteu la llista completa a la portada de la Naciopèdia.


FONTS

Per a cadascuna de les entrades s’han consultat fonts que hi són citades o enllaçades. Altrament, hi ha algunes fonts principals que són emprades en diverses entrades per a l’elaboració dels seus continguts:

- Informes sobre conflictes i processos de pau d’organismes com l’International Crisis Group, la Chatham House, l’Escola de Cultura de Pau o el Berghof Center.

- Les informacions sobre llengües es basen sobretot en les dades de L’aménagement linguistique dans le monde (complet estudi sobre les polítiques lingüístiques de tots els Estats), Mercator (dret i legislació lingüístics del continent europeu i la Mediterrània) i Euromosaic (informes de bona part de les llengües minoritzades de l’Europa dels 25).

- També s’obtenen informacions generals d’enciclopèdies com Encylopaedia Britannica i Viquipèdia.

Clica per seguir-nos també des de Facebook

Afegeix-nos al teu lector RSS
Documento sin título

MónDivers 2006-2011. Diari digital sobre nacions sense estat, drets humans i conflictes. ISSN: 2013-1089
Inici | Mapa del lloc | Hemeroteca | Contacte
Lloc web desenvolupat amb SPIP | MónDivers es veu millor amb Mozilla Firefox


MónDivers es publica amb llicència Creative Commons