MónDivers
Món Divers. Nacions sense estat, drets humans, conflictes
18 de desembre de 2014 
Arrel de la web > Catalunya > L’IEC crida els catalans a reclamar «el seu dret a l’autodeterminació»

L’IEC crida els catalans a reclamar «el seu dret a l’autodeterminació»

L’acadèmia demana als «representants polítics» que la sobirania s’exerceixi, si cal, «fora del marc estatal actual» · La nació és «la comunitat de llengua i cultura catalanes»

Darrera actualització: 3 de febrer de 2011


Destacat posicionament de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que avui ha fet pública una declaració en què anima el poble català a «reclamar els seus drets d’autodeterminació i autogovern amb tota l’energia i la constància que calgui dins el marc cívic de la democràcia». L’acadèmia nacional reclama «als representants polítics i a les institucions d’autogovern» que «assumeixin i mantinguin aquests drets» i que «maldin per la consecució d’un estatus igualitari, dins o fora del marc estatal actual».

Amb aquesta inusual declaració, l’IEC remarca explícitament que la independència és una de les vies que el país ha d’explorar per poder exercir el seu autogovern. La institució fa un plantejament en la línia del que va fer públic la setmana passada l’expresident de la Generalitat des de 1980 al 2003, Jordi Pujol.

L’IEC assegura que una crida d’aquesta mena està justificada pel fet que, segons el seu parer, l’actual «involució política» d’Espanya «posa en perill el nostre futur col·lectiu» i amenaça «l’esforç de cohesió» de la societat, «molt especialment del sistema educatiu, amb vista a integrar inclusivament en català i castellà milions de persones arribades d’altres terres».

El marc nacional són els països de llengua catalana

L’altre aspecte que destaca de la nota difosa per l’IEC és el relatiu al marc nacional del poble català. Segons l’acadèmia, «la comunitat de llengua i cultura catalanes constitueix, amb tota evidència, una nació». Aquesta nació, rebla l’IEC, «mereix un reconeixement igualitari en el marc dels estats respectius en què s’inscriu, i també en el marc de la Unió Europea i de les Nacions Unides».

Ara bé, l’acadèmia entén que el «dret inalienable de decidir de quin estat vol formar part» correspon a «cadascun dels territoris en què es troba actualment fragmentada aquesta nació».

Documento sin título
Clica per seguir-nos també des de Facebook

Clica per seguir-nos al Twitter

Alta al butlletí

Naciopèdia
Barra separadora
Escriu-nos > Vols fer-nos algun comentari? Envia'l a la nostra bústia de correu

> Digues la teva als fòrums de les notícies o dels articles d'opinió i anàlisi
Afegeix-nos al teu lector RSS

VIST I DIT

Lipdub per la independència

Vic va ser, el passat mes d'octubre, l'escenari del lipdub més multitudinari de la història: 5.771 participants hi van prendre part.

Barra separadora

«A les grans ciutats, a València i a Alacant principalment, la llengua està cada cop més submergida.»

Vicent Moreno

President d'Escola Valenciana, en una entrevista al diari Avui.

Documento sin título

MónDivers 2006-2011. Diari digital sobre nacions sense estat, drets humans i conflictes. ISSN: 2013-1089
Inici | Mapa del lloc | Hemeroteca | Contacte
Lloc web desenvolupat amb SPIP | MónDivers es veu millor amb Mozilla Firefox


MónDivers es publica amb llicència Creative Commons