MónDivers
Anar a la portada de MónDivers

01. Celtes i romans

Un dels grups humans més antics que es va establir a l’actual Galícia van ser els galaics, poble l’origen del qual no està aclarit i que va rebre al llarg dels segles la influència cultural celta. Hi ha evidències arqueològiques de la presència d’elements de cultura celta a la zona, procedent del centre d’Europa, des del segle VII aC. Durant els cinc darrers segles del primer mil·leni abans de Crist, els galaics van desenvolupar una organització social amb presència de sectors aristocràtics.

Durant les Guerres Púniques, contingents provinents de Galícia van ser reclutats per als exèrcits dels cartaginesos liderats per Aníbal. Quan els romans van anar estenent les seves àrees de domini a la península Ibèrica, els galaics -com els asturs o els càntabres- hi van oposar resistència. El 137 aC els galaics van patir una important derrota a mans dels romans comandats per Dècim Juni Brutus. Això no va suposar, però, la immediata ocupació del nord-oest peninsular per part dels romans. Els galaics van continuar presentant batalla i en època de Juli Cèsar el seu territori encara no havia estat annexionat. A partir del 29 aC, però, August decideix completar la conquesta de la península i enceta un període bèl·lic de deu anys que ha passat a la Història amb el nom de Guerres Càntabres. Al final del mateix, tota el nord-oest queda sota el jou romà. La regió situada al nord del Duero passa a formar part de la província romana de la Tarraconensis.

Els romans van acantonar legions per assegurar-se una pau duradora les actuals Lleó, Astorga, Lugo, Villasabariego, Caldas de Reis i Braga. La regió va ser aprofitada pels romans per a l’extracció de metalls com l’estany o l’or i per a l’obtenció de cavalls i fusta. Es van anar desenvolupant nuclis urbans, el més important dels quals fou Lugo. A l’entorn, també van tenir notable influència Braga i Astorga. A partir del 298 dC, amb la reforma administrativa de Dioclecià, es va crear la província romana de Gallaecia, que comprenia un territori més extens que l’actual Galícia.

Documento sin título
QUÈ ÉS LA NACIOPÈDIA?

- Una guia de les nacions sense estat i pobles minoritzats del món.

- Ofereix informació bàsica sobre les nacions, completada amb explicacions de fons sobre la història, llengua i organitzacions de cadascuna.

- Actualment tenim llistades una quarantena de nacions, i treballem perquè constantment hi hagi noves incorporacions i actualitzacions. Consulteu la llista completa a la portada de la Naciopèdia.


FONTS

Per a cadascuna de les entrades s’han consultat fonts que hi són citades o enllaçades. Altrament, hi ha algunes fonts principals que són emprades en diverses entrades per a l’elaboració dels seus continguts:

- Informes sobre conflictes i processos de pau d’organismes com l’International Crisis Group, la Chatham House, l’Escola de Cultura de Pau o el Berghof Center.

- Les informacions sobre llengües es basen sobretot en les dades de L’aménagement linguistique dans le monde (complet estudi sobre les polítiques lingüístiques de tots els Estats), Mercator (dret i legislació lingüístics del continent europeu i la Mediterrània) i Euromosaic (informes de bona part de les llengües minoritzades de l’Europa dels 25).

- També s’obtenen informacions generals d’enciclopèdies com Encylopaedia Britannica i Viquipèdia.

Clica per seguir-nos també des de Facebook

Afegeix-nos al teu lector RSS
Documento sin título

MónDivers 2006-2011. Diari digital sobre nacions sense estat, drets humans i conflictes. ISSN: 2013-1089
Inici | Mapa del lloc | Hemeroteca | Contacte
Lloc web desenvolupat amb SPIP | MónDivers es veu millor amb Mozilla Firefox


MónDivers es publica amb llicència Creative Commons