MónDivers
Anar a la portada de MónDivers
Arrel de la web > Naciopèdia > Àsia > Palestina > 01. Història > 06. La Guerra dels Sis Dies

06. La Guerra dels Sis Dies

El juny de 1967, l’exèrcit d’Israel va envair els territoris palestins de Cisjordània i Gaza, els Alts del Golan -pertanyents a Síria- i la península del Sinaí -a Egipte-. Va ser una ofensiva ràpida, gràcies a la qual els israelians van assolir un gran èxit militar. L’operació ha passat a la història amb el nom de Guerra dels Sis Dies, i va marcar l’inici del control d’Israel sobre la totalitat de la Palestina històrica, així com d’una intensa colonització a Cisjordània especialment, però també a la Franja de Gaza. El Consell de Seguretat de les Nacions Unides va aprovar, arran de l’ocupació, la resolució 242, que propugna que Israel es retiri dels territoris ocupats a la Guerra dels Sis Dies i, a canvi, obtingui la fi de la bel·ligerància continuada dels estats àrabs de l’entorn.

Una de les decisions que va prendre el govern israelià va ser la incorporació permanent de Jerusalem Oriental -fins llavors territori palestí- dins del municipi de Jerusalem, totalment sota control de l’estat hebreu. Aquest fet es manté com un dels punts clau de les desavinences entre palestins i israelians, perquè el lideratge palestí no està en absolut disposat a què tot Jerusalem quedi permanentment sota control israelià. Palestina sempre ha considerat que Jerusalem -ciutat tres cops santa- ha de ser la capital del seu estat independent.

L’ocupació de les terres palestines va implicar nous desplaçaments de població, que es van sumar als que s’havien produït des de 1948. Les xifres varien segons les fonts consultades, però s’estima que entre 200.000 i 300.000 persones van fugir de Cisjordània i la Franja de Gaza cap a l’exili. Bona part d’aquesta gent eren refugiats de 1948 que ara havien de tornar a marxar, en aquest cas de Palestina.

La guerra també té conseqüències a l’Organització per l’Alliberament de Palestina. Ahmed Chukeiry es veu obligat a abandonar-ne la presidència i, el 1969, el líder de Fatah, Iàsser Arafat, es converteix en president del comitè executiu de l’OAP. Es va reformar la Carta Nacional de l’ens, que passarà a proclamar que la «lluita armada és l’únic camí per a l’alliberament de Palestina» i que és necessari «liquidar la presència sionista a Palestina». Aquestes proclames estaran vigents fins l’any 1996.

Documento sin título
QUÈ ÉS LA NACIOPÈDIA?

- Una guia de les nacions sense estat i pobles minoritzats del món.

- Ofereix informació bàsica sobre les nacions, completada amb explicacions de fons sobre la història, llengua i organitzacions de cadascuna.

- Actualment tenim llistades una quarantena de nacions, i treballem perquè constantment hi hagi noves incorporacions i actualitzacions. Consulteu la llista completa a la portada de la Naciopèdia.


FONTS

Per a cadascuna de les entrades s’han consultat fonts que hi són citades o enllaçades. Altrament, hi ha algunes fonts principals que són emprades en diverses entrades per a l’elaboració dels seus continguts:

- Informes sobre conflictes i processos de pau d’organismes com l’International Crisis Group, la Chatham House, l’Escola de Cultura de Pau o el Berghof Center.

- Les informacions sobre llengües es basen sobretot en les dades de L’aménagement linguistique dans le monde (complet estudi sobre les polítiques lingüístiques de tots els Estats), Mercator (dret i legislació lingüístics del continent europeu i la Mediterrània) i Euromosaic (informes de bona part de les llengües minoritzades de l’Europa dels 25).

- També s’obtenen informacions generals d’enciclopèdies com Encylopaedia Britannica i Viquipèdia.

Clica per seguir-nos també des de Facebook

Afegeix-nos al teu lector RSS
Documento sin título

MónDivers 2006-2011. Diari digital sobre nacions sense estat, drets humans i conflictes. ISSN: 2013-1089
Inici | Mapa del lloc | Hemeroteca | Contacte
Lloc web desenvolupat amb SPIP | MónDivers es veu millor amb Mozilla Firefox


MónDivers es publica amb llicència Creative Commons