MónDivers
Anar a la portada de MónDivers

01. Àrab

La llengua àrab és l’idioma majoritari de la població de Cisjordània i la Franja de Gaza, parlat per la pràctica totalitat dels palestins àrabs. La gran majoria d’aquestes persones utilitzen oralment la variant palestina del dialecte oriental o llevantí de l’àrab, parlat també a Síria, el Líban i Jordània occidental. La variant rural palestina presenta trets més arcaics que no pas la urbana. Un tercer subdialecte palestí, el beduí, s’assembla més a les parles d’Aràbia. L’àrab llevantí mostra una important influència de l’arameu, la llengua parlada a la regió abans que l’àrab es convertís en l’idioma predominant.

L’àrab clàssic és l’idioma que utilitza de forma oficial l’Autoritat Nacional Palestina, juntament amb l’anglès. A l’administració de justícia, a les vistes orals, aquestes dues llengües, junt amb l’àrab llevantí palestí, són les utilitzades principalment. Al sistema educatiu, l’àrab clàssic és la llengua vehicular de les escoles. Als mitjans de comunicació, s’utilitzen tant l’àrab clàssic com l’àrab llevantí palestí. La premsa empra exclusivament l’àrab clàssic, mentre que a la ràdio i a la televisió s’escolten tant l’àrab clàssic com el llevantí palestí.

Documento sin título
QUÈ ÉS LA NACIOPÈDIA?

- Una guia de les nacions sense estat i pobles minoritzats del món.

- Ofereix informació bàsica sobre les nacions, completada amb explicacions de fons sobre la història, llengua i organitzacions de cadascuna.

- Actualment tenim llistades una quarantena de nacions, i treballem perquè constantment hi hagi noves incorporacions i actualitzacions. Consulteu la llista completa a la portada de la Naciopèdia.


FONTS

Per a cadascuna de les entrades s’han consultat fonts que hi són citades o enllaçades. Altrament, hi ha algunes fonts principals que són emprades en diverses entrades per a l’elaboració dels seus continguts:

- Informes sobre conflictes i processos de pau d’organismes com l’International Crisis Group, la Chatham House, l’Escola de Cultura de Pau o el Berghof Center.

- Les informacions sobre llengües es basen sobretot en les dades de L’aménagement linguistique dans le monde (complet estudi sobre les polítiques lingüístiques de tots els Estats), Mercator (dret i legislació lingüístics del continent europeu i la Mediterrània) i Euromosaic (informes de bona part de les llengües minoritzades de l’Europa dels 25).

- També s’obtenen informacions generals d’enciclopèdies com Encylopaedia Britannica i Viquipèdia.

Clica per seguir-nos també des de Facebook

Afegeix-nos al teu lector RSS
Documento sin título

MónDivers 2006-2011. Diari digital sobre nacions sense estat, drets humans i conflictes. ISSN: 2013-1089
Inici | Mapa del lloc | Hemeroteca | Contacte
Lloc web desenvolupat amb SPIP | MónDivers es veu millor amb Mozilla Firefox


MónDivers es publica amb llicència Creative Commons